Jdi na obsah Jdi na menu
 


10. 5. 2018

Nordic Walking se seniory

Senioři propadli v posledních letech novému pohybovému fenoménu - chůzí s holemi, oficielně tedy Nordic Walkingu. Je to skvělá zpráva, že nesedí jen doma u televize sledujíc nekonečné seriály, ale hýbou se. A ještě ke všemu zdravě! Ale...

 

Lektorem Nordic Walkingu jsem více než 12 let a většinu té doby lektoruji, nebo zajišťuji lekce právě pro seniory (v posledních letech přes 100 lekcí ročně). V poslední době jsem se však setkala s dalším fenoménem, tentokrát na straně lektorů. Ti se snaží ze seniorů při svých lekcích dělat vrcholové sportovce či výkonnostní atlety.

 

Při svém dalším tvrzení se opírám nikoli o vědecké výzkumy, ale o zkušenosti posbírané během těch dvanácti let. 

 

V každé skupině, která se vydá na Nordic Walkingovou vycházku, jsou účastníci rozdílné výkonnosti. U lekcí se seniory, jsou rozdíly ve výkonnosti obvykle ještě větší a jsou způsobené mj. asi nejzásadněji zdravotními problémy seniorů. Nejsou to ale jen zdravotní problémy, které rozevírají pomyslné nůžky mezi "zdatnými" a těmi, kteří jsou rádi, "že vůbec jdou".

Proto je ke skupině seniorů na Nordic Walkingové lekci potřeba přistupovat mimořádně obezřetně. Pokud nejde o uzavřenou skupinu, je třeba si před lekcí (nebo nejpozději při rozcvičce) u seniorů ověřit jejich zdravotní stav, zjistit jak jsou na tom s kondicí a s pohyblivostí. Pokud jsou na lekci poprvé, je potřeba je uklidnit, že se není třeba ničeho obávat. Je potřeba mluvit nahlas a zřetelně. A hlavně.. je potřeba seniory chválit a motivovat k dalšímu pohybu.

 

Proto nechápu, proč někteří lektoři Nordic Walkingu v poslední době seniory na lekcích stresují tím, že jim vynadají, když přijdou na "nordicovou lekci" s holemi se silným trekingovým úchopem do hor, nebo když seniory nutí při chůzi pouštět úchop hůlky z ruky, aby měli větší zátěž při chůzi.

 

Proto bych touto cestou ráda apelovala na všechny trenéry a lektory - i když je senior člověk, jako každý jiný (a každý z nás, pokud se dožije, jím dříve či později bude také!), je třeba k seniorům na lekcích přistupovat poněkud jinak, než k mladším, zdatnějším účastníkům lekcí. Což tedy ale neznamená, dělat z nich nesvéprávná individua.

 

Na závěr si dovolím v pár bodech shrnout výše uvedené:

  • pokud máte na lekci seniory, ověřte si před zahájením lekce jejich zdravotní stav a kondici a lekci tomu následně přizpůsobte

  • seniory, kteří jsou na lekci prvně se snažte uklidnit, povídejte si s nimi, snažte se najít společné téma k hovoru s ostatními účastníky lekce/vycházky, aby co nejdříve měli pocit, že jsou součást skupiny (samoty a opuštění mají obvykle ve svých životech více než dost, ale jsou plašší..)

  • mluvte zřetelně a nahlas, buďte přátelští, pokud možno optimističtí, ale ne vtíraví

  • seniorům připomínejte hlavně ať si na lekce nezapomínají malou lahev s pitím, cukrovkáři třeba i něco malého k jídlu, kdo potřebuje ať má s sebou své léky

  • seniory není třeba nutit ke koupi nejmodernějších hůlek!!, pro začátek stačí, aby na hůlkách, které mají, byla nastavena správná výška. Mnohem důležitější je upozornit je, aby měli pokud možno správné sportovní boty a ideálně malý batůžek (seniorky chodí zásadně v sandálkách na kramflíčku s kabelkou na bok! :-) )

  • chvalte, chvalte, chvalte.. chvalte každý pokrok (např. správná chůze) a motivujte k dalšímu pohybu.. 

  • nedělejte z nordicu zbytečnou vědu. Je to "společenský sport" a lidé, kteří ho provozují by se u něj měli pobavit, trošku protáhnout a odreagovat. A senioři obvzlášť!

 

Doufám, že tento článek se dostane k co nejširšímu počtu čtenářů/čtenářek zejména z řad lektorů/lektorek a že už se mi nestane, že na své lekci uslyším hrůzostrašné historky o "lektorech (skoro)teroristech" z jiných lekcí.  Děkuji

 

Ing. Hana Čepová,

Členka ČMFWN, lektorka NW Centra Holky v pohybu a zakladatelka Právě teď! o.p.s., organizace, která se věnuje aktivním seniorům.

 

Pro zájemce ještě jedno krátké video na toto téma:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář