Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie a současnost

Historie

 
Nordic Walking jako samostatnou sportovní disciplínu začali provozovat v 80. a 90.tých letech minulého století v severských zemích, zejména ve Finsku. Jde o specielní chůzi s hůlkami, která se může provozovat v průběhu celého roku. Nordic Walking se v podstatě vyvinul z lyžařského běhu resp. z rekreační chůze na lyžích.
 
Zmínky o provozování Nordic Walkingu byly zaznamenány v první polovině 90.tých let i ve Spojených státech pod názvem „Pole Walking“.
 
Současnost
 
V současnosti Nordic Walking zažívá obrovský boom zejména v německy mluvících zemích, kde je využíván nejen jako sportovní aktivita, ale zároveň a hlavně jako rehabilitační aktivita po úrazech a operacích koleních kloubů a svalů, kyčlí, dále je využíván při léčbě obezity atp.
 
Nordic Walking v České Republice
 
V roce 2003 byla založena Česká asociace Nordic Walkingu, která si za cíl stanovila rozšíření Nordic Walkingu mezi širokou veřejnost, vytvoření Nordic Walking center a umožnění zdravého pohybu v přírodě veřejnosti 365 dní v roce. 
 
V srpnu 2004 se česká asociace Nordic Walkingu stala členem mezinárodní asociace INWA (International Association of Nordic Walking), jejímiž členy jsou m.j. Finsko, Norsko, Rakousko, Německo, Japonsko, Austrálie a další země.